12:45

-
مٹن (سینے کا گوشت) آدھا کلو
-
مٹن ران کا گوشت آدھا کلو
-
ٹماٹر 3 عدد
-
پیاز 2 عدد
-
دہی ا کپ
-
گھی 1 کپ
-
بمبئ بریانی مصالحہ آدھا کپ
-
ہرا دھنیا آدھی گڈی
-
پودینہ آدھی گڈی
-
آلو 2 عدد
-
ہری مرچ 5-6 عدد
-
زردے کا رنگ 2/1 چائے کا چمچ
-
کالا زیرہ 2/1 چائے کا چمچ
-
ادرک لہسن پیسٹ 3 کھانے کے چمچ
- دیگچی میں پانی ڈال کر اُبال لیں، نمک اور تیل ڈال کر پھر کالا زیرہ شامل کریں۔
-
جب خُشبو آنے لگے تو چاول ڈال کر 1 کنی اُبال لیں، اور چھان کر رکھ لیں۔
-
آلوں کو تیار کرنے کے لئےپین میں آلوں کو زردے کے رنگ اور نمک کے ساتھ اُبال لیں۔
-
اب قورمہ بنانے کے لئے پین میں تیل گرم کر کے پیاز ڈال کر براؤن کر لیںپھر مٹن اور ادرک لہسن کا پیسٹ شامل کر کے بھون لیں۔
-
ٹماٹر ڈال کر دہی اور بریانی مصالحہ ڈالیں اور حسبِ ضرورت پانی ڈال کر پکنے دیں تاکہ مٹن گل جائے۔
-
جب پانی خشک ہو جائےتو تہہ لگانے کے لئے دیگچی میں بچی ہوئ دہی اور تیل مکس کر کے تہہ لگا لیں۔
-
اب اس پر آدھے چاول اور آدھا قورمہ ڈال لیں، اسکے بعد ہری مرچ اور ہرا دھنیا، پودینہ ڈال کر پھر چاول اور قورمے کی تہہ بنائیں۔
-
بچے ہوئے آلو ڈال کر اب زردے کا رنگ پانی میں گھول کر اوپر ڈال دیں۔
-
آخر میں بچا ہو گھی اوپر سے ڈال کر دم لگا دیں دم پورا ہونے پر ڈش آوٹ کر لیں۔ مزیدار بمبئ بریانی تیار ہے۔
ingredients
- Mutton or chicken 1 kg, washed / cleaned, cut into pieces
-
Rice basmati 1 kg, soaked for 15 minutes
-
Potatoes 4, steam lightly, peel and cut into large pieces
-
Tomatoes 6, quartered
-
Onions 4 medium, finely sliced
-
Mint 1 bunch, finely chopped
-
Green chillies 6 whole
-
Ginger-garlic paste 1, 1/2 tbsp
-
Dried plums 1 cup, soaked in hot water.
-
Red chillies 1 tbsp, powdered
-
Coriander 2 tbsp, powdered
-
Peppercorns 6
-
Cloves 4
-
Cardamoms 6
-
Black cumin seeds 1 tsp
-
Yellow food color 1/4 tsp
-
Salt to taste
-
Yogurt 1 cup
-
Hot milk 1 cup
-
Ghee/oil 1 cup
-
Lemon juice of 2
directions
- Combine mutton or chicken with yogurt, ginger-garlic, red chili
powder and green chillies, coriander, mint, lemon juice, plums and salt.
-
Mix well and set aside for half an hour.
-
Heat oil in a pan and fry onions till golden brown.
-
Move half of it to absorbent paper.
-
To the remaining half in the pan add the marinated meat.
-
Cook on low heat, do not add water, when the liquid dries fry a little and remove from heat.
-
Deep fry the potatoes and separately fry the tomatoes in a little oil and add both to prepared curry.
-
Boil the rice with cardamoms, black pepper, cloves and salt.
-
When the rice is half done drain in a strainer.
-
Put a little oil in the base of pan and make a layer of half the rice.
Then put a layer of the prepared curry and cover with a second layer of
rice, pour in warm milk and sprinkle food color on top of it.
-
Cover tightly and steam on very low heat for 15 minutes.
-
Serve hot with raita.
0 comments:
Post a Comment