Thursday 26 June 2014

recipe of bombay biryani - how to cook bombay biryani

                                                                                     

                                                                                                  
  • اجزا 

  • سیلا چاول آدھا کلو 
  • مٹن (سینے کا گوشت) آدھا کلو
  • مٹن ران کا گوشت آدھا کلو
  • ٹماٹر 3 عدد
  • پیاز 2 عدد
  • دہی ا کپ
  • گھی 1 کپ
  • بمبئ بریانی مصالحہ آدھا کپ
  • ہرا دھنیا آدھی گڈی
  • پودینہ آدھی گڈی
  • آلو 2 عدد
  • ہری مرچ 5-6 عدد
  • زردے کا رنگ 2/1 چائے کا چمچ
  • کالا زیرہ 2/1 چائے کا چمچ
  • ادرک لہسن پیسٹ 3 کھانے کے چمچ
  • نمک حسبِ ذائقہ
  • ترکیب 
  1. دیگچی میں پانی ڈال کر اُبال لیں، نمک اور تیل ڈال کر پھر کالا زیرہ شامل کریں۔
  2. جب خُشبو آنے لگے تو چاول ڈال کر 1 کنی اُبال لیں، اور چھان کر رکھ لیں۔
  3. آلوں کو تیار کرنے کے لئےپین میں آلوں کو زردے کے رنگ اور نمک کے ساتھ اُبال لیں۔
  4. اب قورمہ بنانے کے لئے پین میں تیل گرم کر کے پیاز ڈال کر براؤن کر لیںپھر مٹن اور ادرک لہسن کا پیسٹ شامل کر کے بھون لیں۔
  5. ٹماٹر ڈال کر دہی اور بریانی مصالحہ ڈالیں اور حسبِ ضرورت پانی ڈال کر پکنے دیں تاکہ مٹن گل جائے۔
  6. جب پانی خشک ہو جائےتو تہہ لگانے کے لئے دیگچی میں بچی ہوئ دہی اور تیل مکس کر کے تہہ لگا لیں۔
  7. اب اس پر آدھے چاول اور آدھا قورمہ ڈال لیں، اسکے بعد ہری مرچ اور ہرا دھنیا، پودینہ ڈال کر پھر چاول اور قورمے کی تہہ بنائیں۔
  8. بچے ہوئے آلو ڈال کر اب زردے کا رنگ پانی میں گھول کر اوپر ڈال دیں۔
  9. آخر میں بچا ہو گھی اوپر سے ڈال کر دم لگا دیں دم پورا ہونے پر ڈش آوٹ کر لیں۔ مزیدار بمبئ بریانی تیار ہے۔

                                        ingredients

    • Mutton or chicken 1 kg, washed / cleaned, cut into pieces
    • Rice basmati 1 kg, soaked for 15 minutes
    • Potatoes 4, steam lightly, peel and cut into large pieces
    • Tomatoes 6, quartered
    • Onions 4 medium, finely sliced
    • Mint 1 bunch, finely chopped
    • Green chillies 6 whole
    • Ginger-garlic paste 1, 1/2 tbsp
    • Dried plums 1 cup, soaked in hot water.
    • Red chillies 1 tbsp, powdered
    • Coriander 2 tbsp, powdered
    • Peppercorns 6
    • Cloves 4
    • Cardamoms 6
    • Black cumin seeds 1 tsp
    • Yellow food color 1/4 tsp
    • Salt to taste
    • Yogurt 1 cup
    • Hot milk 1 cup
    • Ghee/oil 1 cup
    • Lemon juice of 2 

                               directions


    1. Combine mutton or chicken with yogurt, ginger-garlic, red chili powder and green chillies, coriander, mint, lemon juice, plums and salt.
    2. Mix well and set aside for half an hour.
    3. Heat oil in a pan and fry onions till golden brown.
    4. Move half of it to absorbent paper.
    5. To the remaining half in the pan add the marinated meat.
    6. Cook on low heat, do not add water, when the liquid dries fry a little and remove from heat.
    7. Deep fry the potatoes and separately fry the tomatoes in a little oil and add both to prepared curry.
    8. Boil the rice with cardamoms, black pepper, cloves and salt.
    9. When the rice is half done drain in a strainer.
    10. Put a little oil in the base of pan and make a layer of half the rice. Then put a layer of the prepared curry and cover with a second layer of rice, pour in warm milk and sprinkle food color on top of it.
    11. Cover tightly and steam on very low heat for 15 minutes.
    12. Serve hot with raita.

0 comments:

Post a Comment