Thursday 26 June 2014

recipe of chicken korma - how to cook chicken korma


چکن قورمہ

  • اجزاء:
    • دہی ۔۔۔ ایک پاؤ
    • چکن ۔۔ آدھا کلو
    • پیاز ۔۔ آدھا کلو
    • ادرک لہسن کا پیسٹ ۔۔ تین کھانے کے چمچے
    • چھوٹی الائچی ۔۔۔ 5-4 عدد
    • جائفل ۔۔۔ آدھا چائے کا چمچہ
    • جاوتری ۔۔۔ آدھا چائے کا چمچہ
    • نمک ۔۔ حسب ذائقہ
    • تیل ۔۔۔ حسب ضرورت
    • پسی لال مرچ ۔۔ دو کھانے کے چمچے
    • بادام ۔۔۔ 6 عدد
  • ترکیب:
  • پہلے حسب ضرورت تیل گرم کر کے اس میں آدھا کلو پیاز کو فرائی کر کے نکال لیں۔ اب اس میں آدھا کلو چکن اور تین کھانے کے چمچے ادرک لہسن کا پیسٹ شامل کر کے فرائی کر لیں۔ اس کے بعد گرائنڈر میں فرائی کی ہوئی پیاز، 6 عدد بادام اور اور ایک پاؤ دہی ڈال کر گرینڈر کرین اور اسے چکن میں ڈال دیں۔ پھر اس میں دو کھانے کے چمچے پسی لال مرچ، 5-4 عدد چھوٹی الائچی اور حسب ذائقہ نمک ڈال کر تھوری دیر کے لیے بھون لیں۔ آخر میں دم پر آدھا چائے کا چمچہ جائفل اور ادھا چائے کا چمچہ جاوتری شامل کر دیں۔ مزیدار چکن قورمہ تیار ہے۔
                                                                
  • Ingredients

  • Chicken 1 ½ kg (cut into 12 pieces)
  • Onion 4 (finely sliced)
  • Ginger garlic paste 3 tbsp
  • Red chili powder 2 tbsp
  • Coriander powder 2 tbsp
  • Turmeric powder ½ tsp
  • Salt to taste
  • Yogurt ½ kg (well beaten)
  • Cinnamon sticks 2
  • Small cardamoms 8
  • Clove 8
  • Coconut milk 1 cup
  • Poppy seed 2 tbsp
  • Almond 10
  • Cashew nuts 10
  • Shah zeera 1 tsp (into a fine paste)
  • Oil 1 cup
  • Tomato 2 (finely chopped)
  • Mint leaves ½ cup
  • Fresh coriander ½ cup
  • Green chili 3

Cooking Directions

  1. Grind these all ingredients in grinder (poppy seed, almond, cashew nuts, shah zeera) and make paste.
  2. In a big pot heat the oil add the whole spices, add onion and fry till golden.
  3. Add ginger garlic paste, fresh coriander, mint leaves, green chilies and fry again.
  4. Now add the spices powder and roast for a while then add the chicken.
  5. Cook chicken till the oil floats, add yogurt, tomatoes, ground paste, coconut milk and add 1 cup of water.
  6. Cover the pot and allow to cook, if the chicken is not tender add some water and cook more till tenders..
  7. Let the korma be thicken, leave to simmer for few minutes.
  8. Serve with kushka or parathe.

0 comments:

Post a Comment