Ingredients
1 cup toor dal1 cup rice
2 cups mixed vegetable chunks ( carrots,french beans, potatoes, peas, double beans, green bell pepper/capsicum)
1/2 cup sambar onions/shallots or 1 big red onion cut into cubes
3 tbsp Bisi Bele Bath powder/pudi - recipe follows
2 tsp tamarind extract
1/2 tsp turmeric powder
1/4 tsp asafoetida/hing
15 curry leaves
1/2 tsp mustard seeds
4 red chillies broken into halves
10 cashew nuts
4 tbsps ghee
For the BBB masala powder or pudi -
1/2 tbsp black mustard seeds
1/2 tbsp jeera/cumin seeds
A scant 1/2 tsp methi/fenugreek seeds
10 - 15 red chillies
1/2 tbsp black peppercorns
1 tbsp poppy seeds/khus khus
3 1/2" cinnamon sticks
6 - 8 cloves
3 tbsp coriander seeds
1 tbsp chana dal
1/2 tsp oil
Method
To make the masala powder -Take a heavy bottomed pan and on a very very low flame roast the listed ingredients in the said order using very few drops of oil. Adding too much oil will make the powder greasy and lumpy. Alternatively you can also dry roast.
First roast the poppy seeds - do not brown but just roast enough until they give off an aroma. Remove onto a plate. Next goes the jeera, peppercorns, mustard, methi and dhania seeds. Keep aside. Then fry the red chillies, do not blacken them. Roast the channa dal,cinnamon and cloves.
Remember to never turn up the heat as this would make the powder dark and very strong in odor. You just want to gently roast the ingredients on a very low flame.
When grinding the roasted spices to a powder, start with the poppy seeds first as they are difficult to grind because they are so tiny. Then add the rest of the ingredients and grind to a fine powder. Don't remove the lid of the grinder - you want to trap all the aromas until it's time to use the spice mix.
For the Bisi Bele Bath -
1)Wash and soak the rice and dal separately for 20 mins.
2)Pressure cook the rice and dal in separate containers until the cooker gives off one whistle. Continue to cook after lowering the flame for an additional 5 mins. Switch off.
3)Take a thick bottomed large pan or cooker which can easily hold the BBB as it tends to get voluminous. Heat 2 tsp of ghee. Add the vegetable chunks and the onions, salt, hing and turmeric powder and saute for 2 mins. Add a little water and 3 tbsp of the prepared powder. Cover and cook until the veggies are slightly soft.
4)Add the cooked rice an dal. Add tamarind extract and salt to taste. Mix well so the seasoning is uniformly distributed. Add sufficient water to get a slightly flowing consistency. Similar to the consistency of khichdi or risotto.Cook for another 5 - 10 mins and let the flavors meld together.
There is no hard and fast rule here. You can add more or less tamarind extract, BBB powder and water to get it to taste exactly the way you want it to.
5)Finally for the vogarane/tadka - Heat 4 tbsps of ghee(use more if you like!) add the mustard seeds, curry leaves, red chillies and cashews fry until they give off an aroma and the cashews are golden brown in color. Pour onto the hot rice.
6)Serve immediately with potato chips or happala.
सामग्री
मिश्रित सब्जी (गाजर, फ्रेंच बीन्स, आलू, मटर, डबल बीन्स, हरी घंटी काली मिर्च शिमला मिर्च) विखंडू सामग्री 1 कप न दाल 1 कप चावल 2 कप 1/2 कप प्याज सांभर/shallots या 1 बड़ी लाल प्याज में कटौती cubes 3 tbsp Bisi Bele स्नान पाउडर/pudi - पकाने की विधि इस प्रकार है 2 चम्मच इमली निकालने के 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर 1/4 छोटी चम्मच हींग/hing 15 करी पत्ते 1/2 चम्मच सरसों के बीज 4 लाल मिर्च् halves 10 काजू 4 चम्मच में टूटा घी
बीबीबी मसाला पाउडर या Pudi के लिए -
1/2 बड़ा चम्मच काली सरसों के बीज
1/2 बड़ा चम्मच जीरा / जीरा
एक अल्प 1/2 चम्मच मेथी / मेथी के बीज
10 - 15 लाल मिर्च
1/2 बड़ा चम्मच काली peppercorns
1 बड़ा चम्मच खसखस / khus khus
3 1/2 'दालचीनी की छड़ें
6-8 लौंग
3 बड़े चम्मच धनिया बीज
1 बड़ा चम्मच चना दाल
1/2 चम्मच तेल
विधि
मसाला पाउडर - बनाने के लिए एक भारी तली पैन ले और सूचीबद्ध तत्व में उक्त आदेश बहुत कुछ बूँदें तेल का उपयोग कर एक बहुत ही बहुत ही कम लौ पर भुना हुआ। बहुत ज्यादा तेल जोड़ने पाउडर चिकना और ढेलेदार कर देगा। वैकल्पिक रूप से आप भी भुना शुष्क कर सकते हैं। पहले खसखस रोस्ट - नहीं भूरे रंग के, लेकिन जब तक वे एक सुगंध दूर दे अभी काफी भुना हुआ। एक थाली पर निकालें। अगले जीरा, peppercorns, सरसों, मेथी और धािनया बीज चला जाता है। एक तरफ रखें। फिर लाल मिर्च भूनें, उन्हें blacken नहीं है। भुनी चने की दाल, दालचीनी और लौंग। कभी नहीं इस अंधेरे और बहुत मजबूत गंध में पाउडर बनाने होगा के रूप में ऊपर गर्मी बारी करने के लिए याद रखें। तुम बस धीरे से सामग्री है एक बहुत ही कम लौ पर भुना करने के लिए चाहते हैं।
जब एक पाउडर के लिए भुना हुआ मसाला पीसने, खसखस के साथ शुरू करते हैं पहले के रूप में वे क्योंकि वे बहुत छोटे हैं पीसने के लिए मुश्किल हैं। तब अवयवों के बाकी जोड़ें और एक ठीक पाउडर को पीस लीजिये। चक्की का ढक्कन हटा मत - जाल aromas के सभी जब तक यह मसाला मिश्रण का उपयोग करने के लिए समय है करने के लिए इच्छित।
Bisi Bele स्नान - 1) के लिए धो और चावल और दाल 20 मिनट के लिए अलग से भिगोएँ। 2) दबाव कुक चावल और दाल अलग कंटेनर में जब तक कुकर एक सीटी आने बंद देता है। लौ एक अतिरिक्त 5 मिनट के लिए कम करने के बाद कुक करने के लिए जारी रखें। बंद करे। 3) ले एक मोटी तली बड़े पैन या जो आसानी से पकड़ कर सकते हो क्योंकि यह BBB कुकर स्थूल मिल जाता। 2 चम्मच घी की गर्मी है। सब्जी विखंडू और प्याज, नमक, hing और हल्दी पाउडर और 2 मिनट के लिए saute जोड़ें। एक छोटा सा पानी और तैयार पाउडर के 3 बड़े चम्मच जोड़ें। और कवर जब तक veggies थोड़ा नरम हैं खाना बनाना।4) जोड़ें पकाया एक दाल चावल। इमली निकालने और नमक स्वाद के लिए जोड़ें। मिश्रण अच्छी तरह से तो मसाला समान रूप से वितरित किया जाता है। एक थोड़ा बह स्थिरता प्राप्त करने के लिए पर्याप्त पानी जोड़ें। खिचड़ी या रिसोट्टो की संगति के समान।के लिए एक और 5-10 मिनट पकाने और जायके एक साथ मिलकर एक हो जाना है। कोई कठोर नियम यहाँ है। आप और अधिक या कम इमली निकालने, BBB पाउडर और पानी पाने के लिए यह स्वाद ठीक तरह से आप यह चाहते हैं के लिए जोड़ सकते हैं। 5) राई, करी पत्ता, लाल मिर्च और काजू भूनें जब तक वे एक सुगंध दूर दे और काजू सुनहरे भूरे रंग में रंग कर रहे हैं गर्मी 4 चम्मच घी (का उपयोग करें अगर आप की तरह और अधिक!) के अंत में vogarane/तड़का - के लिए जोड़ें। गरम चावल पर डाल देना। 6) आलू के चिप्स या happala के साथ तुरंत परोसो।
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