Friday 25 July 2014

RECIPE OF KASHMIRI PULAO IN ENGLISH | URDU - HOW TO COOK KASHMIRI PULAO IN ENGLISH | URDU

Ingredients

  • Koftay 1kg (beef)
  • Rice 2 ½ cup
  • Raisin 1 cup
  • Almond 15 to 20
  • Onion 4
  • Ginger garlic paste 1 tbsp
  • Green chili 4
  • Green cardamom 3 - 4
  • Yogurt 1 cup
  • Black cumin 1 tsp
  • Lemon 2
  • Salt to taste
  • Oil 1 cup
  • For stock:
  • Water 3 cup
  • Aniseed 1 tbsp
  • Whole coriander 1 tbsp
  • Onion 1
  • Garlic 1 bunch
  • Ginger 1 inch
  • Salt as required

Cooking Directions

  1. For stock take a pan add water, aniseed, whole coriander, onion, garlic, ginger and salt into pan to boil and take out water in a bowl.
  2. Heat up oil in a pan and fry onion till it golden brown.
  3. Remove half of fried onion.
  4. In remaining half dad yogurt with cardamom, black cumin, green chili, half of raisin and almond, cook for 5 minutes.
  5. Then add stock and when it starts boiling add rice in it.
  6. Now shallow fry ready made koftay.
  7. When all water dry in pan, covered it with lid and leave to cook on low flame.
  8. For serving, first place layer of rice then place koftay, onion, almond and raisins from top.

     

    کشمیری پلاؤ


    اجزاء:


    چاول ۔۔ 500 گرام


    گوشت ۔۔ آدھا کلو


    تیل ۔۔ آدھا کپ


    پیاز ۔۔ ایک سے آدھا عدد


    کلونجی ۔۔ ایک چٹکی


    دار چینی ۔۔ چار اسٹکس


    کالا زیرہ ۔۔ ایک سے آدھا چائے کا چمچہ


    لونگ ۔۔ پانچ سے چھ عدد


    ادرک لہسن کا پیسٹ ۔۔ دو کھانے کے چمچ


    پسی سونف ۔۔ تین کھانے کے چمچ


    ہسا دھنیا ۔۔۔ تین کھانے کے چمچ


    دہی ۔۔ ایک کپ


    دودھ ۔۔ آدھا کپ


    کشمش ۔۔ ایک سے آدھا کھانے کا چمچ


    پانی ۔۔ آدھا جگ


    فوڈ کلر ۔۔ ایک چٹکی


    ابلے انڈے ۔۔ تین عدد


    بادام ۔۔ دس سے پندرہ عدد


    نمک ۔۔ حسب ذوق

    ترکیب:

    تیل میں کچی پیاز، براؤن، کلونجی، کالا زیرہ لونگ اور ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر اچھی طرح بھون لیں۔ اب گوشت، پسی سونف، پسا دھنیا، دودھ دہی اور کشمش ڈال کر اچھی طرح بھون لیں۔ اب پانی شامل کریں۔ ہلکا جوش آنے پر چاول ڈال کر مکس کریں۔ دم دینے سے پہلے دودھ اور دہی ایک پیالے میں ملائیں اور چٹکی بھر فوڈ کلر ڈال کر دم لگے ہوئے پلاؤ پر اوپر سے ڈال دیں۔ تیار ہونے پر ڈش میں نکال کر بادام کشمش اور ابلے انڈو سے سجا کر پیش کریں۔ پیاز براؤن کرلیں یہاں تک کے کرسپی ہوجائے یا اسکے لئے آپ ٹھنڈے تیل میں ایک چٹکی نمک یا چینی ڈال لیں۔ پھر پیاز تلیں۔

0 comments:

Post a Comment