Friday 25 July 2014

RECIPE OF Hyderabadi Chicken Biryani IN ENGLISH | URDU - HOW TO COOK Hyderabadi Chicken Biryani IN ENGLISH | URDU

Ingredients

  • Rice 2 ½ cups
  • Chicken 1 ½ kg
  • Yogurt 1 cup
  • Mint 1 bunch (sliced)
  • Onions 4 (sliced)
  • Cloves 4
  • Black peppers 6 whole
  • Lemons 6
  • Green cardamoms 8
  • Green chilies 8 (sliced)
  • Oil 1 cup
  • Warm milk 1 cup
  • Yellow color as required
  • Ginger garlic paste 1 tbsp
  • Red chili powder 1 tbsp
  • All spice powder 1 tsp
  • Salt to taste
  • Cooking Directions

    1. Add chicken to a cooking pot along with yogurt, ginger garlic paste, mint, green chilies, salt, cardamoms, whole black peppers, cloves and red chili powder.
    2. Allow boiling till water begins to dry.
    3. Boil rice with salt, cardamoms, green chilies, all spices powder and mint until half cooked.
    4. In a separate cooking pot, heat oil and fry sliced onions until golden brown.
    5. Take out half of the fried onion and add remaining in the chicken.
    6. Make a layer with half of the rice and then place chicken.
    7. Top with fried and crushed onion and juice of lemons.
    8. Then make a layer of remaining rice and top with sliced mint and a pinch of yellow color dissolved in 1 cup of warm milk.
    9. Allow simmering until pot is covered with steam.
    10. Sprinkle crushed brown onion on top of Hyderabadi Chicken Biryani and serve with yogurt dip.

     اجزا 

    • چاول آدھا کلو
    • چکن تین پاؤ
    • لال مرچ پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ
    • نمک حسب ذائقہ
    • ادرک لہسن پیسٹ دو کھانے کے چمچ
    • (پیاز حسبِ ضرورت (تڑکے کے لئے
    • لیموں چار عدد
    • پودینہ ایک چوتھائی گڈی
    • ہرا دھنیا ایک چوتھائی گڈی
    • ہری مرچ چار سے چھ عدد
    • کالی مرچ ایک چائے کا چمچ
    • ثابت الائچی تین سے چار عدد
    • ثابت زیرہ ایک چائے کا چمچ
    • زردے کا رنگ دو چائے کے چمچ
    • دہی ایک کپ
    • دودھ دو کھانے کے چمچ
    • تیل / گھی آدھا کپ

     ہدایات

    1. چکن میں نمک، لال مرچ، کالی مرچ، لہسن ادرک پیسٹ، دہی اور زیرہ شامل کرکے ایک گھنٹے کے لئے رکھ دیں۔
    2. چاول ابال لیں اور اس میں پودینہ، ہری مرچیں، ثابت الائچی، نمک اور سرکہ ڈال دیں۔
    3. ایک کنی چاول پکا کر نکال لیں۔
    4. علیحدہ پین میں تھوڑا تیل گرم کریں اور بغیر پانی ڈالے ہلکی آنچ پر چکن ڈال کر ڈھک کر پکائیں۔
    5. جب مرغی کا پانی خشک ہو جائے تو دھنیا، پودینہ اور لیموں کا رس ڈال کر اتار لیں۔
    6. اب پین میں تھوڑا تیل ڈالیں پھر چاول کی تہہ پھر چکن، پیسٹ، دھنیا، پودینہ اور پھر باقی کے چاول ڈال دیںِ۔
    7. ایک درمیانے پیاز کو تیل میں فرائی کر کے بگھار کر لیں اور چاولوں پر ڈال دیں۔
    8. آخر میں زردہ رنگ دودھ میں حل کر کے اور لیموں کا رس ڈال کر کچھ منٹس کے لئے دم پر رکھ دیں گرما گرم حیدرآبادی چکن بریانی تیار ہے۔

     

0 comments:

Post a Comment