Ingredients
1/2 cup broken wheat (dalia)2 tsp oil
1/4 tsp mustard seeds ( rai / sarson)
2 tsp finely chopped green chillies
1/2 cup chopped onions
1/2 tsp grated ginger (adrak)
1/4 cup green peas
1/4 cup chopped carrots
salt to taste
For The Garnish
2 tbsp finely chopped coriander (dhania)
Method
- Clean and wash the broken wheat thoroughly. Par-boil the broken wheat in 2 cups of hot water for 3 to 4 minutes. Drain and keep aside.
- Heat the oil in a pressure cooker, and add the mustard seeds.
- When the seeds crackle, add the green chillies and sauté on a medium flame for a few seconds.
- Add the onions and ginger, mix well and sauté on a medium flame for 1 to 2 minutes.
- Add the green peas and carrots, mix well and sauté on a medium flame for 1 to 2 minutes.
- Add the broken wheat, salt and 1¼ cups of water, mix well and pressure cook for 2 whistles.
- Allow the steam to escape before opening the lid.
- Garnish with coriander and keep aside to cool slightly.
How to pack
- Pack in an air-tight box.
सामग्री
2 चम्मच तेल
1/4 चम्मच सरसों के बीज (राय / सरसों)
2 चम्मच बारीक कटी हुई हरी मिर्च
1/2 कप कटा हुआ प्याज
1/2 चम्मच कसा हुआ अदरक (Adrak)
1/4 कप हरी मटर
1/4 कप कटा हुआ गाजर
स्वाद के लिए नमकगार्निश के लिए
- विधि
स्वच्छ और अच्छी तरह से टूट गेहूं धोने. 3 से 4 मिनट के लिए गर्म पानी के 2 कप में टूट गेहूं बराबर फोड़ा. नाली और अलग रख दें.
एक प्रेशर कुकर में तेल गरम करें, और सरसों के बीज जोड़ें.
बीज crackle करते हैं, कुछ सेकंड के लिए एक मध्यम आंच पर हरी मिर्च और saute जोड़ें.
, प्याज और अदरक जोड़ें 1 से 2 मिनट के लिए एक मध्यम आंच पर अच्छी तरह से और sauté मिश्रण.
, हरी मटर और गाजर जोड़ें 1 से 2 मिनट के लिए एक मध्यम आंच पर अच्छी तरह से और sauté मिश्रण.
, टूटे गेहूं, नमक और पानी की 1¼ कप जोड़ें अच्छी तरह से मिश्रण और दबाव 2 सीटी के लिए खाना बनाना.
भाप ढक्कन खोलने से पहले से बचने के लिए अनुमति दें.
धनिया के साथ गार्निश और थोड़ा शांत करने के लिए अलग रख दें.
कैसे पैक करने के लिए
एक हवाई तंग बॉक्स में पैक.
0 comments:
Post a Comment