Tuesday 9 September 2014

RECIPE OF DHOKLA IN ENGLISH | HINDI - HOW TO MAKE DHOKLA IN ENGLISH | HINDI

Ingredients

  • 1 cup besan (Bengal gram flour)
  • 1 1/2 tbsp semolina (rava)
  • 3 1/2 tbsp sugar
  • 1 tsp ginger- green chilli paste
  • 1/2 tsp citric acid (nimbu ka phool) or 1 tsp lemon juice
  • Salt to taste
  • 1 1/2 tsp fruit salt
  • 1/4 tsp oil for greasing
  • DIRECTIONS

    1. Combine all the ingredients together, except the fruit salt in a bowl and mix well adding water as required (approximately ¾ cup) to make a thick batter.  
    2. Just before steaming, add the fruit salt and add 2 tsp of water over it.
    3. When the bubbles form, mix gently.
    4. Pour the batter immediately into a greased 125 mm. (5") diameter thali and shake the thali clockwise to spread the batter in an even layer.
    5. Steam for 12 to 15 minutes or till the dhoklas are cooked. Keep aside.
    6. Heat the oil in small pan and add the mustard seeds.
    7. When the seeds crackle, add the sesame seeds, green chillies and asafoetida, mix well and sauté on a medium flame for a second, while stirring continuously.
    8. Remove from the flame, add 2 tbsp of water and mix well. Pour the tempering over the dhoklas.
    9. Cool slightly and cut into equal pieces. Serve immediately garnished with coriander.


        सामग्री

            1 कप बेसन (चने का आटा)
            1 1/2 बड़ा चम्मच सूजी (रवा)
            3 1/2 बड़ा चम्मच चीनी
            1 छोटा चम्मच हरी मिर्च पेस्ट ginger-
            1/2 चम्मच साइट्रिक एसिड (नींबू का फूल) या 1 चम्मच नींबू का रस
            स्वाद के लिए नमक
            1 1/2 चम्मच फल नमक
        1/4 चम्मच तेल चिकनाई के लिए


    खाना पकाने के उपाय

    एक कटोरी में फल नमक को छोड़कर, एक साथ सभी अवयवों का मिश्रण और (लगभग ¾ कप) के रूप में आवश्यक गुस्से से पहले एक मोटी batter.Just बनाने के लिए पानी जोड़ने अच्छी तरह से मिश्रण, फल नमक जोड़ने और it.When पर पानी की 2 चम्मच जोड़ने बुलबुले, धीरे मिश्रण के रूप में.एक greased 125 मिमी में तुरंत बल्लेबाज डालो. (5) व्यास थाली और एक भी परत में बल्लेबाज प्रसार करने के लिए थाली दक्षिणावर्त हिला. 12 से 15 मिनट के लिए या dhoklas तक भाप से पकाया जाता है. छोटे पैन में aside.Heat तेल रखने और सरसों के बीज जोड़ें.बीज crackle जब,, तिल के बीज, हरी मिर्च और हींग जोड़ने लगातार क्रियाशीलता जबकि, एक दूसरे के लिए एक मध्यम आंच पर अच्छी तरह से और sauté मिश्रण. , लौ से निकालें पानी के 2 बड़े चम्मच जोड़ने और मिश्रण अच्छी तरह से. थोड़ा dhoklas.Cool अधिक तड़के डालो और बराबर टुकड़ों में काट लें. परोसें तुरंत धनिया के साथ garnished.

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