Ingredients
- Split black lentils (Tur dal) 1 cup
- Cumin seeds 1 tsp
- Cloves of garlic 5
- Asafoetida A pinch
- Cocums 4
- Turmeric powder 1/2 tsp
- Salt to taste
- Chili powder 1 tsp
- Green coriander 1 bunch
- For Dhoki:
- Whole grain flour 1 cup
- Turmeric powder 1/2 tsp
- Chili powder 1/2 tsp
- Salt
- Asafoetida a pinch
- Oil a little
Cooking Directions
- Boil lentils in a vessel.
- Heat 1 tbsp ghee, add cumin seeds, garlic, asafoetida and boiled lentils.
- Add cocum and turmeric powder and add salt to taste.
- Sprinkle coriander leaves.
- Mix flour, salt, turmeric and chili powder, asaofetida and a little oil and make a dough with water.
- Knead well and roll out like chappati.
- Cut into diamonds or square with knife and put them into the boiling lentils.
- When all the flour pieces are put, let the lentils boil for 25 minutes on low flame.
-
Stir occasionally. Serve hot.
सामग्री
स्प्लिट काली दाल (अरहर की दाल) 1 कप
जीरा 1 छोटा चम्मच
लहसुन की 5 लौंग
हींग एक चुटकी
Cocums 4
हल्दी पाउडर 1/2 चम्मच
स्वाद के लिए नमक
मिर्च पाउडर 1 चम्मच
हरा धनिया 1 गुच्छा
Dhoki लिए
साबुत अनाज आटा 1 कप
हल्दी पाउडर 1/2 चम्मच
मिर्च पाउडर 1/2 चम्मच
नमक
हींग एक चुटकी
तेल एक छोटे से
पाक कला दिशा
एक बर्तन में दाल उबाल लें.
जीरा, लहसुन, हींग और उबले दाल जोड़ने, 1 बड़ा चम्मच घी गरम करें.
Cocum और हल्दी पाउडर जोड़ें और स्वाद के लिए नमक जोड़ें.
हरा धनिया छिड़क.
आटा, नमक, हल्दी और मिर्च पाउडर, asaofetida और थोड़ा सा तेल मिलाएं और पानी के साथ एक आटा बना.
अच्छी तरह गूंध और रोटी की तरह बाहर रोल.
चाकू के साथ हीरे या वर्ग में काटें और उबलते दाल में डाल दिया.
सभी आटा टुकड़े डाल रहे हैं, मसूर धीमी आंच पर 25 मिनट के लिए उबाल लें.
कभी कभी हिलाओ. गरम परोसें.
Home » KhanaKhazana » Dal Dhokli
Dal Dhokli
Lentils tempered and served with savoury dumplings, a typical Gujarati delicacy.
This recipe has featured on the show Khanakhazana. Preparation Time : 16-20 minutes
Cooking time : 31-40 minutes
Servings : 4
Main Ingredients
Split pigeon pea (toor dal/arhar dal), Gram flour (besan)Cuisine
GujaratiCourse
Dals and KadhisLevel Of Cooking
MediumIngredients
- Split pigeon pea (toor dal/arhar dal)3/4 cup
- Gram flour (besan)2 tablespoons
- Whole wheat flour (atta) dough3/4 cup
- Saltto taste
- Turmeric powder3/4 teaspoon
- Red chilli powder3/4 teaspoon
- Asafoetida2 pinches
- Oil1 tablespoon
- Peanuts1 1/2 tablespoons
- Kokum petals3
- Jaggery (gur) grated1 1/2 teaspoon
- Ghee1 tablespoon
- Mustard seeds1/2 teaspoon
- Cumin seeds3/4 teaspoon
- Whole dry red chillies broken2
- Curry leaves6-8
- Fresh coriander leaves chopped2 tablespoons
Ingredients
- Split pigeon pea (toor dal/arhar dal)3/4 cup
- Gram flour (besan)2 tablespoons
- Whole wheat flour (atta) dough3/4 cup
- Saltto taste
- Turmeric powder3/4 teaspoon
- Red chilli powder3/4 teaspoon
- Asafoetida2 pinches
- Oil1 tablespoon
- Peanuts1 1/2 tablespoons
- Kokum petals3
- Jaggery (gur) grated1 1/2 teaspoon
- Ghee1 tablespoon
- Mustard seeds1/2 teaspoon
- Cumin seeds3/4 teaspoon
- Whole dry red chillies broken2
- Curry leaves6-8
- Fresh coriander leaves chopped2 tablespoons
0 comments:
Post a Comment